
Op elke online straathoek komt het wel voorbij. De X stappen om te lanceren, met funnels, timers, schaarste, manipulatie en weet ik veel wat er nog meer uit de kast wordt getrokken. Het lijkt wel de heilige graal van online marketing.
Een lancering goed voorbereiden is geen kattenpis. Er komt heel wat planning, ontwerp, content, mankracht, geld, tijd en energie bij kijken. Nog niet te spreken over de stress die erbij komt kijken. En dat allemaal voor een eenmalige campagne.
Je tuigt de volledige santenkraam op, start een Facebookgroep voor je challenge, smijt er advertenties tegenaan.
En als je pech hebt slaat je content maar half aan, trek je nog meer budget uit de kast, schieten je stresslevels door het dak en ben je volledig teleurgesteld dat het je niet heeft gebracht wat je hoopte.
En als je dan wel geluk hebt dat je direct goed zit met je content en het gaat zoals je voor ogen had? BAM je cashflow schiet omhoog wooohooo!!!
Om vervolgens na 3 maanden weer opnieuw te moeten beginnen….
Ik noem het ook wel de ‘Haaienvin ondernemer’. Je herkent ze meteen. Zodra er een lancering aan komt ontvang je ineens weer allemaal e-mailtjes. De dooie Facebookgroep wordt weer tot leven geroepen en alles wordt weer uit de kast getrokken om mensen te overtuigen iets te kopen. Maar is dat de indruk die jij wilt achterlaten? Dat je er alleen bent als jij omzet nodig hebt?
Maar is lanceren dan helemaal niet goed? Hoor ik je denken….
Nee, een lancering kan heel waardevol zijn als aanvulling op je duurzame strategie (Evergreen ipv Lancering). Als je een nieuwe dienst of product in de markt zet bijvoorbeeld dan kun je groots uitpakken door dit echt te lanceren. Daarna ga je weer over op je duurzame strategie.
Ik zie lanceringen als iets extra’s niet als een model waar je je volledige business op gaat baseren.
Dé drie grootste nadelen van lanceringen als businessmodel:
1. Er valt niks te optimaliseren…
Een lancering, zeker als het je eerste is, is eigenlijk grotendeels gebaseerd op aannames. Want je hebt totaal nog geen data over jouw doelgroep en jouw content. Je kunt niks testen en optimaliseren want die ruimte is er niet. Het is de dood of de gladiolen…
2. Het kost onwijs veel resources
Content schrijven, designs, landingspagina’s, tijd, geld energie, mankracht. Allemaal resources waar een lancering van smult. En garantie nul.
3. Korte termijn strategie
Het is totaal niet duurzaam, het is even een leuke piek in je cashflow, maar over een paar maanden moet je weer een volgende lancering doen om je cashflow op gang te houden. Daarbij ben je niet bezig met het opbouwen van échte relaties met je fans, maar continue op zoek naar nieuwe leads die je door je funnel kunt pushen…
Wat dan wel…. zul je denken?
Zou je niet veel liever willen dat je het hele jaar door fijne fans en klanten kunt verwelkomen en dat je tijd en moeite neemt om echt een relatie op te bouwen en het vertrouwen te krijgen wat ervoor zorgt dat ze vanuit intrinsieke motivatie klant bij je worden in plaats van allerlei triggers in te bouwen?
Dat je gaat snappen hoe je een duurzame online marketingstrategie kunt neerzetten waardoor jouw fans en klanten voelen dat je er écht voor ze bent en niet alleen wanneer jij wat aan je cashflow moet doen?
Dat is nou precies waarom ik mijn F.A.M.E. methode heb ontwikkeld.
Fans = Aantrekkingskracht + Multi-channel + Engagement
Aantrekkingskracht
Creëer aantrekkingskracht met relevante content. Krijg fans die jou gaan zien als dé expert die ze nodig hebben. Nodig ze uit voor jouw perfecte aanbod.
Multi-channel
Door super zichtbaar te zijn op de kanalen waar jouw fans zijn word jij beroemd in je niche en blijf je top of mind zodat je een constante stroom van klanten krijgt.
Engagement
Bouw aan échte connectie en krijg betrokken fans die jouw waarde liken, delen, kopen en als ambassadeur doorgeven.
Een duurzame strategie die ervoor zorgt dat je méér fans, impact en omzet krijgt waardoor je fijne klanten krijgt die graag voor langere tijd met je willen werken.
Je moet weten:
1. Dat er 7 verschillende soorten content zijn met een eigen framework om ze te schrijven: Educatie/Visie/Verhaal/Resultaten/Vraag/Behind the scenes/Uitnodiging
2. Hoe je jouw content kunt distribueren zodat jij je kunt positioneren als dé autoriteit en expert
3. In welke frequentie en verhouding je de 7 content types moet verspreiden op je social media kanalen en in je e-mails afhankelijk van het seizoen waar je business in zit (high enrollment, high delivery, high nurturing)
4. Dat je een framework nodig hebt met een bewezen methode zodat je jouw fans op een unieke klantreis neemt en je echt connectie maakt en aan je business voor de lange termijn bouwt
5. Hoe je je aanbod en uitnodigingen kunt communiceren op een manier die magnetiserend werkt en waardoor mensen vol enthousiasme met je willen werken.
6. Hoe je aan een eigen community bouwt van mensen die potentieel jouw klanten kunnen zijn en waar niet zomaar Jan en alleman in terecht komt.
Wanneer jij jouw duurzame marketingstrategie onder de knie krijgt, hoef je niet afhankelijk te blijven van lanceringen en weet je precies wat je moet doen om duurzame resultaten te krijgen op een voorspelbare en vooral fijne wijze die veel minder tijd, geld, energie en stress kost en kun je een lancering inzetten als leuk extraatje 😉